Dincolo de căpșunari și badante

Dincolo de căpșunari și badante

Povestea lui Cătălin Fodor

Cătălin Fodor avea doar 7 ani când tatăl său a plecat la muncă în Italia, în 1994. Ca mulți alți români din diaspora, tatăl lui Cătălin a urmat traseul unui vecin pentru a ajunge în Italia. De obicei, românii pleacă pe un drum deja parcurs de cineva cunoscut, ceea ce face saltul în necunoscut mai ușor. „La început, nu ne-am văzut un an și ceva, până a reușit el să-și facă documente”, își amintește Cătălin.

Primele experiențe în Italia

Cătălin și mama sa îl vizitau pe tatăl său în Roma în fiecare vară pentru a vedea dacă se pot muta și ei acolo. În 1999, la vârsta de 12 ani, Cătălin și-a schimbat perspectiva asupra Italiei și întreaga familie s-a stabilit la Roma. Adaptarea nu a fost ușoară, întâmpinând discriminare din partea colegilor de școală și dificultăți în învățarea limbii italiene.

Integrarea în Italia

Deși începutul a fost dificil, Cătălin s-a integrat rapid în Italia datorită vârstei sale. După 15 ani, lucra în domeniul consultanței fiscale și devenise poate mai italian decât român. Când a primit o ofertă de a deschide un birou la București, a acceptat, deși părinții săi nu au fost încântați. Acum, Cătălin face naveta lunar între București și Roma.

Experiența de expat în România

Întoarcerea în România a fost o provocare pentru Cătălin, care consideră că vorbește mai bine italiana decât româna. La început, făcea greșeli lingvistice frecvente, dar colegii l-au ajutat să se adapteze.

Diaspora românească: dincolo de stereotipuri

Diaspora românească este diversificată și nu se mai înscrie în stereotipurile cunoscute. Deși un sfert din populația României trăiește în străinătate, încă nu ne cunoaștem bine diaspora. Statul român nu are informații detaliate despre comunitățile românești din afara țării.

Intențiile de emigrare și revenire

Între 2009 și 2018, România a avut cea mai mare intenție de emigrare din regiune. Procentul tinerilor români care doresc să plece este foarte mare, dar același procent dintre românii din diaspora spun că ar vrea să se întoarcă acasă.

Ocupațiile românilor din diaspora

Aproape un sfert dintre românii din străinătate sunt foarte educați, dar mulți dintre ei lucrează sub nivelul lor de pregătire. Românii mai puțin educați trăiesc în sudul Europei, în special în Spania și Italia, în timp ce cei mai educați sunt în SUA, Canada, Franța, Germania și Regatul Unit.

Provocările reintegrării

România face puțin pentru a asigura reintegrarea celor care se întorc. Românii care revin acasă au dificultăți în a-și găsi locuri de muncă și în a obține recunoașterea competențelor dobândite în străinătate. Majoritatea celor care se întorc sunt tineri cu un nivel de educație inferior celor care rămân în străinătate.

Povestea lui Cătălin Fodor ilustrează diversitatea experiențelor diasporei românești. Deși multe familii de români din diaspora nu urmează tiparul clasic, ele reflectă realitățile complexe ale migrației și integrării. Statul român trebuie să facă mai mult pentru a cunoaște și sprijini diaspora, valorificând potențialul economic și social al acesteia.

via panorama.ro