România puternică și legătura cu diaspora

România puternică și legătura cu diaspora

România puternică este acel stat care asigură respectarea drepturilor cetățenilor săi, oriunde s-ar afla. Apartenența la o națiune nu se pierde niciodată, indiferent de distanțe. Obiectivul principal al Președintelui României este construirea unei relații solide între societatea românească și diaspora, benefică în ambele direcții. Potențialul strategic al diasporei ca punte de legătură cu alte state trebuie valorificat, iar instituțiile trebuie să faciliteze contribuția acesteia la dezvoltarea României.

Statul român a început să depună eforturi pentru a asigura servicii și asistență cetățenilor săi din străinătate, la standarde europene. Conservarea identității etnice, lingvistice, culturale și religioase românești în diaspora este esențială. Limba, credința și valorile tradiționale sunt legătura dintre România și comunitățile de români din străinătate.

A trăi și a munci în străinătate trebuie să fie o alegere, nu o constrângere. Obiectivul este ca românii din diaspora să aibă opțiunea de a se întoarce acasă, unde munca și performanța lor sunt recunoscute și răsplătite.

„Vă îndemn să fiți solidari și uniți, să fiți lideri în comunitățile voastre, să fiți conștienți de forța pe care o aveți. Știu că sunteți cu sufletul acasă. Iar cel mai bun răspuns din partea noastră, a celor din țară, este să construim acea Românie în care să vă doriți să vă întoarceți!” –

Klaus Iohannis, Președintele României, la întâlnirea cu comunitatea românească din Spania, 13 iulie 2015.