Românii din Israel

Românii din Israel

Emigrarea evreilor români în Palestina (și Israelul de astăzi) a început înainte cu mai mult de 100 de ani.

În Israel sunt două orășele care au fost populate exclusiv de evrei veniți din România. Ei au lucrat în agricultură, la uscatul bălților, la împăduriri precum și în alte profesii. De fapt, în afară de vremea războaielor mondiale când nu avem date despre  situația emigrărilor, au ajuns evrei-români în Palestina de atunci și Israelul de azi fără întrerupere. Din România, în cursul vremii, au emigrat în Israel cam 400.000 de evrei-români.

În războaiele care au fost impuse de către vecinii arabi și care nu au fost prea fericiți că stăpânul s-a întors acasă, în pofida imensei diferențe numerice între  armatele arabe și israeliene, armata israeliană a ieșit întotdeauna victorioasă. Nu puțini dintre soldații israelieni au familii care au emigrat din România.

Tacticile și strategiile folosite de israelieni în aceste războaie, 1947,1956,1967,1973,1982 (fără alte acțiuni scurte) sunt predate în cele mai cunoscute academii militare din lume.Eliberarea pasagerilor răpiți de teroriști arabi din Antebe, la 2000 km. de Israel și nimicirea reactorului atomic Irakian în construire pot concura cu filmele cele mai fanteziste.

Cum am scris, evreii -români au fost și încă sunt prezenți în toate domeniile: politică, armată, știință etc. O vreme au existat și 2-3 ziare editate în limba română, însa cu timpul, românii care citeau și cumpărau doar ziare românești s-au împuținat, unele din ele închizându-se din lipsa profiturilor.

Între România și Israel exista o tradiție lungă de colaborare, practic de la înființarea statului Israel, relații care sunt consolidate de “foarte multi cetățeni israelieni care au legături în România, după cum foarte multi cetățeni români au legături în Israel”.

Domeniile prioritare de colaborare româno-israeliană ce vor avea tendință de creștere în următorii ani  sunt:

  • agricultura – ne așteptăm la o creștere a investițiilor oamenilor de afaceri israelieni în România, în special în terenuri unde de la an la an suprafețe tot mai mari de teren sunt cumpărate de către investitori israelieni;
  • energia – este un domeniu cu un trend ascendent, iar oamenii de afaceri israelieni au manifestat un interes crescând pentru afacerile cu energie verde;
  • infrastructura – se așteaptă finanțări concrete din partea grupurilor de investitori israelieni;
  • și nu în ultimul rând  turismul.

În luna noiembrie din acest an  va avea loc o întâlnire interguvernamentală în vederea concretizării și consolidării proiectelor comune de dezvoltare, în urma întâlnirii Boc- Netanyahu din vară.