Ziua Românilor De Pretutindeni

Ziua Românilor De Pretutindeni

Festivalul „Aici-Acolo” – Ediția a VII-a, București, 24-26 mai 2024

În perioada 24-26 mai 2024, Bucureștiul va găzdui cea de-a VII-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”, organizat cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită anual în ultima duminică din luna mai. Evenimentul, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, este organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Programul Festivalului „Aici-Acolo”

Vineri, 24 mai 2024

 • Ora 12:00 – Deschiderea oficială și binecuvântarea evenimentului la Patriarhia Română (Aleea Dealul Mitropoliei 25). Ceremonia va avea loc în Catedrala Patriarhală, urmată de mesajele de bun venit ale organizatorilor în Sala Aula Magna „Teoctist Patriarhul”.
 • Ora 16:00 – Tur al Muzeului Național al Țăranului Român (Șos. Pavel D. Kiseleff nr.3) și târgul de tradiții românești organizat în curtea interioară a muzeului.
 • Ora 18:00 – Proiecția filmului „Parking” regizat de Tudor Giurgiu la Cinema Muzeul Țăranului, Studioul Horia Bernea (Strada Monetăriei nr. 3).

Sâmbătă, 25 mai 2024

 • Ora 09:00 – Deschiderea oficială a sesiunii de comunicare la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) în Sala „C.A. Rosetti”. Evenimentul va începe cu Imnul Național interpretat de naista Mariana Preda și va continua cu acordarea oficială a Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru ediția din acest an.
 • Ora 19:00 – Concert de muzică clasică la Ateneul Român (Str. Benjamin Franklin nr. 1-3) susținut de pianista Elisabeth Sombart și Orchestra New Hope. Participă și alți artiști precum pianista Lavinia Dragoș, violonista Alexandra Tîrșu, violoncelistul Octavian Lup și alți muzicieni consacrați.

Duminică, 26 mai 2024

 • Ora 10:00 – Multiple evenimente culturale, printre care:
  • Vizitarea expoziției multidisciplinare de design și industrii creative „Romanian Design Week” (Str. Benjamin Franklin 10).
  • Vizitarea Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei nr. 49-53).
  • Vizitarea Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12).
  • Vizitarea Muzeului Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111).
 • Ora 19:00 – Concert la Opera Națională București (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 70-72), dirijat de Maestrul Daniel Jinga, urmat de mesajele Președintelui României și ale organizatorilor.

Despre Festivalul „Aici-Acolo”

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de Administrația Prezidențială, având ca scop crearea de punți de legătură între românii din țară și cei din străinătate. Evenimentul promovează schimbul de idei și proiecte între comunitățile românești din întreaga lume și contribuie la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

În acest an, sunt așteptați peste 500 de participanți din 34 de țări, evenimentele fiind deschise tuturor celor care doresc să celebreze spiritul românesc și internațional.

Informații Suplimentare

Toate evenimentele sunt gratuite, iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Festivalul „Aici-Acolo”.

Pentru mai multe informații, contactați Luiza Toader la telefon: +4 0752996655 sau e-mail: luiza.toader@dprp.gov.ro.

Linkuri utile: