Alina Roșu, o artistă româncă la Bienala Internațională de Artă din Asti

Alina Roșu, o artistă româncă la Bienala Internațională de Artă din Asti

Zilele acestea, pe 5 iunie 2022, la Asti Art Gallery din orașul italian cu același nume a avut loc cel de-al treilea vernisaj al Biennale Internazionale d’Arte città di Asti , o manifestare culturală la a cărei ediție participă 30 de artiști italieni și străini cu circa 100 de lucrări.
Printre cei prezenți, invitată și artista româncă Alina Roșu. Alina este la prima sa expoziție, deși lucrările sale împodobesc pereții spitalelor pe unde a lucrat, alinare pentru spiritele celor care merg să-și vindece alte dureri. Cum așa? Povestea ei începe cu ceva vreme înainte.

De peste 12 ani în Italia, (de la vârsta de 13 ani), Alina vorbește o limbă română fără accent, ca și cum ar fi venit ieri din România. Dar, în același timp, îmi spune de că, „știi, aici avem Barbera, Nebiolo” și că „toamna avem aici il paglio di Asti” în cuvinte frumoase, pasionale, care-i arată afecțiunea pentru patria adoptivă, pentru locurile în care acum trăiește, muncește și creează.

Pasiunea Alinei pentru artă începe în copilărie, de când „desena și pe pereți”, dragostea pentru artă urmând-o în emigrație, unde va urma studiile unui liceu de specialitate din Torino. O pasiune îmbinată cu sport (tatăl său este un binecunoscut maratonist), școală, muncă, toate sub grija mamei căreia, spune Alina, „îmi dau seama că i-a fost tare greu”. În anii de liceu pasiunea sa va prinde contur și-i va cristaliza și defini idei și tehnici noi, dar cu toate, toate acestea, Alina se va specializa în îngrijirea bolnavilor, alte cursuri ducând-o la munca în spitale, actualmente lucrând într-o secție de dializă a Ospedale Cardinal Massaia din Asti. Grija pentru oameni se împletește cu pasiunea pentru frumos atât de mult încât, indiferent ce ar face, Alina are nevoie de „cele două ore de creație” pentru că „altfel, devine nervoasă”. 

Muncă, pictură, casă, familia cu o nouă membră sosită de vreo 3 ani, toate acestea le poate face pentru că „sunt norocoasă că am lângă mine o persoană care mă înțelege și mă ajută”, spune Alina mereu cu zâmbetul pe buze. Dealtfel de vorbă cu ea e ca și cum ai sta cu soarele în față: radiază fericire, surâs, stare de bine. Iar acestea arată că arta izvorâtă dintr-un astfel de om nu poate decât să facă bine celor care privesc un tablou de-al său, o lucrare în diferite materiale sau, și mai chic, burtica decorată a unei mămici însărcinate.

Artista experimentează și alte tehnici, multe lucrări de-ale sale putând fi găsite pe contul său Instagram artistica_mente_ali/.

Mult succes și multă inspirație, Alina!