Comunitatea românească din Canada

Comunitatea românească din Canada

Canada este un stat fondat  sub forma unei uniuni de colonii britanice, unele dintre ele transformate din foste colonii franceze. Ca formă de organizare statală, Canada este, din 1867, un dominion britanic. Canada și-a obținut independența de Regatul Britanic  în mod pașnic, printr-un proces gradual început cu întemeierea Canadei în 1867 și definitivat în 1982, când Canada a obținut dreptul de a-și modifica propria constituție.

În Canada există mai bine de 200 de minorități etnice. Numărul persoanelor de origine română este de 192.170, dintre care: 79.650 persoane cu origine etnică română unică și 112.520 persoane cu origine etnică multiplă.

Comunitatea românească este grupată în opt provincii canadiene (din totalul de zece provincii și trei teritorii), după cum urmează:

 • Toronto – 39.710 persoane,
 • Montreal – 36.275 persoane,
 • Vancouver – 14.055 persoane,
 • Calgary – 9.470 persoane,
 • Edmonton – 9.310 persoane,
 • Hamilton – 5.730 persoane,
 • Ottawa – Gatineau – 5.435 persoane,
 • Winnipeg – Manitoba – 3.460 persoane.

În data de 30 noiembrie și 1 decembrie Secția Consulară este închisă.

Adresa ambasadei este:

 Romanian Embassy

 655 Rideau St., Ottawa,

 ON, K1N 6A3

Ambasada ROMÂNIEI La Ottawa oferă studenților posibilitatea efectuării unui program de practică în cadrul misiunii diplomatice. Stagiul are în vedere dobândirea de experiență profesională de către cei care doresc să urmeze o carieră în diplomație sau în domeniul relațiilor internaționale.

Descrierea stagiului de practică

Candidații selecționați vor avea ocazia să se familiarizeze cu modul de lucru specific unei misiuni diplomatice și vor contribui la diverse proiecte ale Ambasadei, precum și la redactarea unor materiale informative (newsletter, website, comunicate de presă etc.)

La finalul stagiului, Ambasada va emite o Adeverință care va atesta programul de practică urmat în cadrul misiunii diplomatice.

Condiții de eligibilitate

 • cetățenia română
 • studenți în ani terminali sau masteranzi la universitățile din Canada
 • cunoașterea limbii române, precum și fluență în engleză și franceză

Durata stagiului:

– 2-4 săptămâni

Depunerea dosarului

În vederea desfășurării unui stagiu de pregătire, persoanele interesate vor întocmi un dosar ce conține:

 1. o cerere adresată ministrului afacerilor externe;
 2. un Curriculum Vitae (în limba română);
 3. o scrisoare de motivație, în care obligatoriu să apară scopul pentru care se solicită stagiul intern de pregătire și misiunea diplomatică unde se dorește desfășurarea acestuia;
 4. o adresă din partea instituției de învățământ care să ateste calitatea de cursant;
 5. două recomandări din partea a doi profesori universitari sau cercetători;
 6. o programă analitică de practică, care va cuprinde obiectivele pe care vi le propuneți să le urmăriți pe toată perioada stagiului intern de pregătire.