Incidente antiromânești în Serbia

Incidente antiromânești în Serbia

Ultimele escaladări de violență au avut loc în seara zilei de 19 decembrie asupra casei lui Dragoslav Mariacic, președintele filialei PDRS, Partidul Democrat al Românilor din Serbia. Mai exact un glonț a fost tras asupra casei sale, a trecut prin geamul de la ușă și s-a înfipt în perete, norocul fiind că familia acestuia nu era acasă. Persoane necunoscute au tras mai multe focuri asupra locuinței lui Dragoslav Mariacic dar și a primarului localității Jankov Most, Viorel Besu, român stabilit în Serbia, președintele Alianței Românilor din Voivodina. Semnalul este clar din partea atacatorilor, “ Dacă nu vă liniștiți putem trage in plin data viitoare!”.

Poliția chemată la față locului a început cercetările însă după primele declarații este puțin probabil ca ancheta să descopere adevărații vinovați.Asemenea incidente au loc frecvent în ultima perioadă la Spicova. Niciodată nu au fost spiritele atât de încinse ca acum, naționalismul atingând cote alarmante. Șantaje sau anchete abuzive sunt la ordinea zilei, hârțuiri, acesta este arsenalul împotriva etnicilor români, iar acum sunt atacați și cu arme de foc.

In aceeași noapte primarul român al localității Jankov Most a fost amenințat într-un mod similar, casa sa fiind atacată cu arme de foc în jurul orei 2 noaptea.Aici au fost trase peste 9 gloanțe în pereții casei, unele din gloanțe au lovit și mobilierul dintr-o cameră. Și aici poliția a declanșat o anchetă, autoritățile plângându-se de violențele din ultima vreme ce au atins cote alarmante. Periodic romanii si comunitățile românești din aceasta zona sunt supuse unor acțiuni de intimidare de acest gen, fapte de o violență ieșită din comun.

“ Este o atmosferă foarte tensionată, e clar că cineva vrea să ne sperie. Nu trebuia să se ajungă aici ca cineva să tragă cu pușca după noi. Autoritățile nu spun nimic și nici presa. Niciun ziarist sârb nu a relatat despre incidente”, a declarat pentru “Adevărul” Dusan Prvulovic, director al Comitetului pentru Drepturile Omului – filiala Negotin (Serbia).

Recent, la ultima vizită a președintelui Traian Băsescu în Serbia unde s-a discutat și problema respectării drepturilor comunităților românești din Serbia, în special pe Valea Timocului, unde sunt concentrați cei mai mulți dintre românii care trăiesc în Serbia.