Cum călătorim în Africa de Sud

Cum călătorim în Africa de Sud

Turiștii care aleg Africa de Sud ca destinație sunt atenționați să fie vigilenți, să nu intre neînsoțiți în anumite zone considerate periculoase, să fie foarte atenți și să evite pe cât posibil călătoriile cu transportul în comun, să-și asigure din timp locurile de ședere pe parcursul călătoriilor și să evite astfel nevoia de a găsi locuri de cazare ad-hoc.

Turiștii în Africa de Sud sunt avertizați în legătura cu nivelul foarte scăzut al serviciilor de transport public, sugerându-se să-și asigure transportul prin intermediul firmelor specializate de turism.

Sistemul de Minibus Taxi este haotic pentru necunoscători și trebuie evitat. Nu exista trasee sau locuri de oprire clare pentru necunoscători; oricum, pentru turistul aventuros, Minibus Taxi-ul poate reprezenta experienta proximității maxime cu viata africana! 

Rețeaua de autobuze este aproape inexistentă. Transportul pe calea ferată este și el foarte accesibil financiar, fiind cu preponderenta un mijloc de transport al clasei muncitoare. Servicii alternative care conferă siguranță turiștilor sunt, în orașele mari, serviciile de taximetrie și serviciile de închirieri de mașini (cu sau fără șofer).

Sistemul medical din Africa de Sud este unul din cele mai dezvoltate din lume. Sistemul este compus dintr-un sector public (de stat) foarte aglomerat, din aceasta cauză și mai puțin eficient și un sector privat în creștere, care oferă servicii de cea mai înaltă clasă. Turiștii care călătoresc în Africa de Sud trebuie să se asigure că Polița de Asigurare Medicală le acoperă cheltuieli făcute în sectorul privat.

Pentru călătoriile în Africa de Sud nu este necesară vaccinarea împotriva malariei. Totuși, în cazul în care se călătorește în perioada de vară (noiembrie – aprilie) în zone precum Kruger National Park, the Lowveld of Mpumalanga și Limpopo, precum și în partea de nord a KwaZulu-Natal, există un anumit grad de risc de malarie. În acest sens, se recomandă profilaxia împotriva malariei (fie pe cale de vaccinare, fie prin administrare de tablete care se pot ușor procura în farmaciile din Africa de Sud). De asemenea se recomandă utilizarea unui echipament adecvat gen: pantaloni lungi, bluze cu mâneci lungi seara, dormit sub voal de protecție de țintari.

SIDA este o problemă majoră, Africa de sud având o rata estimata la aproape 21% din populația țării infectată cu acest virus. Astfel, masurile de protecție cunoscute trebuie luate in considerare la modul cel mai serios.

Automobilele in Africa de sud se conduc pe partea stângă a șoselei (ca în Marea Britanie), mașinile de închiriat fiind astfel toate cu volanul pe partea drepta! Centura de siguranță este obligatorie.

Distantele sunt date în km. Rețeaua de drumuri, calitatea acestora și marcajele sunt în general impecabile, plasând Africa de Sud printre țările fruntașe la nivel mondial. Rețeaua rutiera între marile orașe este adesea în sistem de taxare, deci planificarea unor astfel de călătorii trebuie să includă planificarea unui buget la indamina (cash sau carduri de debit/credit); costurile variază între 2.5Rand și 45Rand. Limitele de viteza sunt 120 Km/h pe autostrăzi sau rute naționale majore care leagă marile orașe; 100 Km/h in zone cu șosele rurale; 60 Km/h în localități și aglomerări urbane.

Orice carnet de conducere care are o fotografie, semnătura titularului și datele inscripționate și în limba engleză este valid în Africa de Sud.

Numere de telefon în caz de urgențe:

  • Serviciul politiei naționale (National Police emergency number – gratuit de pe telefonie fixă): 10111
  • Serviciul național de ambulanță și pompieri (National Ambulance and Fire): 10177
  • Politia națională apelată de pe telefonie mobila (gratis pe toate rețelele mobile): 112
  • Serviciu comun de urgențe Cape Town: 107
  • Serviciu comun de urgențe Cape Town, de pe telefonie mobilă: +27 21 480 7700

Reglementările vamale ale Africii de Sud permit introducerea de bunuri fără taxe vamale în valoare maximă de 3000Rand (aprox. 450USD). Pentru bunuri adiționale (noi sau folosite) până la suma de 12000Rand, se va aplica o rată standard de 20% sub forma de taxe vamale. Peste această sumă se trece la taxarea conform regulilor de vamă obișnuite. Se pot introduce în regim Duty-free: vin (până la 2 litrii/persoana); băuturi alcoolice și bere până la un litru/pers; țigări până la 200/pers;  tabac până 2550gr./pers; parfumuri până la 250ml/pers; valuta trebuie declarata integral la vamă. Scoaterea de Rand din țară: se permite până la 500Rand. O taxă de 20% se impune peste orice suma ce depășește limita de 500Rand. TVA-ul se poate recupera la plecarea din țară, pe baza facturii originale, pentru orice produs care depășește suma de 250Rand.

  ADRESA CONSULATULUI ROMAN DIN AFRICA DE SUD

Consulate General of Romania – Helderberg House

  • Adresa: 24 Highwick Drive/53 Herschel Rd, Kenilworth, Cape Town, 7708
  • Telefon: +27 (0)21 76 11 781       
  • Telefon urgențe: +27 726026279
  • Fax: +27 (0)21 76 12 657       
  • Email:Romania@telkomsa.net