Comunitatea românilor din Australia

Comunitatea românilor din Australia

În fiecare an, un număr tot mai mare de persoane doresc să emigreze în Australia pentru perspective mai bune. Creșterea economică din Australia este fenomenală. 

Este nevoie de imigranți calificați pentru a umple deficitul de competențe și de impulsionare a dezvoltării, populația fiind în regres.

Cei care doresc să călătorească în Australia pot opta pentru diferite categorii de vize:

  • Personal calificat pentru imigrare (recrutați prin firme de recrutare personal)
  • Viza de familie,
  • Viza de afaceri
  • Vizitatori  refugiați în scopuri umanitare
  • Vize pentru pensionari
  • Vize pentru elevi

Australia subvenționează vizele de tip  Skilled-Independent Regională (SIR) (viză provizorie) pentru  imigranții calificați care sunt dispuși să trăiască și să lucreze într-o zonă redusă de creștere a populației metropolitane pentru cel puțin 2 ani înainte de a putea aplica pentru rezidenta permanenta. Aceste vize sunt prelucrate înainte de alte aplicații pentru emigrare.

Evaluarea categoriei  vizei dumneavoastră este esențială, înainte de a vă căuta o viză de Australia. Fiecare categorie are reguli speciale care trebuie îndeplinite înainte de a primi viză ce vă permite intrarea și șederea în Australia.

Sunt mai multe motive pentru care romanii ar alege Australia ca destinație. În primul rând as menționa motivația economică. În ultimii 10 ani, Australia a cunoscut o creștere economică deosebită. Anul acesta, rata șomajului a ajuns la 5% și, deși exista șomaj, ziarele sunt pline de oferte de locuri de muncă, iar companiile au mari dificultăți în a angaja oameni calificați.

Astfel, guvernul australian a intrat într-o fază de panică, dacă pot spune așa, în ceea ce privește angajarea unui personal calificat și și-a concentrat eforturile spre calificarea unui număr cât mai mare de persoane.

Se preconizează că, în următorii 10 ani, Australia va avea mari probleme cu absorbirea ofertei de locuri de muncă existente, datorită acestei penurii de oameni calificați, cât și datorită îmbătrânirii populației australiene – rata natalității fiind destul de scăzută.

În același timp, continentul australian este relativ nepopulat. Voi da un exemplu: statul Victoria, care este unul dintre statele cu cea mai mică întindere din Australia (însa cu un teritoriu aproximativ egal cu cel al României), nu are decât o populație de circa 6 milioane de persoane.

Un alt factor de atracție ar putea fi serviciile comunitare australiene, care nu mai exista în nici o altă țară. Învățământul și asistența medicală sunt gratuite, ajutorul de șomaj se plătește pe o perioadă nelimitată, oamenii au dreptul la pensie, chiar dacă nu au lucrat niciodată.