Britanicii se tem de valul de imigrație ce provine din România și Bulgaria

Britanicii se tem de valul de imigrație ce provine din România și Bulgaria

Un amplu reportaj publicat în ediția electronică a ziarului Daily Mail, aduce din nou în dezbatere cazul imigrației cerșetorilor din România și Bulgaria. Ei se plâng că țiganii români din Ferentari, cea mai săraca parte a Bucureștiului, vor veni în Marea Britanie să-și caute de lucru sau să cerșească.

Petru, care acum este în București, și trăiește sub o țeava de încălzire a orașului, acoperit cu tot felul de improvizații, așteaptă  bani de la unchiul său din Anglia, Iordan, pentru a veni în Anglia. Unchiul sau se lauda că îi va găsi de lucru ca vânzător de ziare ambulant pe una din străzile capitalei regatului britanic.

Datorita unei portițe legislative din UE, vânzătorii de publicații ambulanți pot cere “Statutul de lucrător independent”, câștigând astfel asigurarea de sănătate naționala, și astfel dreptul pe piața muncii din Marea Britanie.

Marea majoritate a vânzătorilor stradali din Londra provin din București, iar suma pe care o pot câștiga pe zi ar fi de circa 40-45 de lire din vânzarea revistelor. “În România nu aș putea câștiga banii aceștia nici într-o săptămâna, declara Petru jurnaliștilor de la Daily Mail, de aceea multi oameni ca mine își pun speranța în țara dumneavoastră.

Mai mult decât atât, se pare că peste 15 din verii săi sunt deja în Marea Britanie și muncesc cu ziua, ori cerșesc. Sunt și cetățeni români și bulgari, cu pregătire, care au absolvit o scoală de meserii sau chiar și facultate care sunt deja stabiliți în Londra și caută de muncă. Speră să găsească în construcții, spălătorii auto, ori în altă parte unde își pot câștiga un ban cinstit.

În acest mod, scriu ziariștii de la Daily Mail, de sărbători ei își aduc și restul de rude ramase acasă. Britanicii se tem că odată cu 1 ianuarie 2014, când legislația UE nu va mai îngrădi dreptul la muncă a nici unui cetățean român sau bulgar, peste 29 de milioane de cetățeni proveniți din Estul Europei vor avea dreptul să muncească în Marea Britanie sub titlul de “Libera circulație”.

Răspunsul guvernului britanic la preocupările legate de numărul de imigranți din România și Bulgaria a fost simbolic. Secretarul britanic pe probleme de Comunitate  a declarat în ianuarie că Guvernul a estimat numărul de imigranți ca nefiind atât de mare, dar a refuzat să publice raportul de teama de cum ar putea publicul să interpreteze acest raport.

Între timp, domnul David Cameron, a vorbit foarte dur în ultimele sale ieșiri publice spunând că este gata să facă totul pentru a descuraja imigranții din Estul Europei să se stabilească în Marea Britanie. Ca răspuns la aceste declarații, oficiali UE, au ripostat că toate demersurile legate de îngrădirea dreptului la muncă sunt ilegale și ca atare nu vor avea succes.

Un studiu recent efectuat de think-tank-ul Migration Watch din Marea Britanie estimează că numărul imigranților va crește la 70.000 în ianuarie 2014, și cererile de ședere in Regatul Unit va creste pentru următorii cinci ani, crescând populația noastră cu “tot atât ca un oraș de mărimea Plymouth”. Britanicii se tem că țara lor ar putea deveni “Tara Făgăduinței “.

Guvernul român a fost înfuriat de o astfel de discuție, arătând –pe bună dreptate– că o astfel de imigrare ar fi ilegală în temeiul legislației UE. Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a insistat săptămâna trecută că nu există nici un motiv să ne așteptăm la o creștere a migrației în Marea Britanie din 2014. Între timp, în Marea Britanie, s-a constatat săptămâna trecută că 1 milion lire sterline din banii contribuabililor sunt deja dați în beneficiul imigranților din UE pentru 40.000 de copii care nu locuiesc în Marea Britanie.

Reporterii publicației mai sus amintite au luat și câteva interviuri unor cetățeni români din București. Astfel, un șofer de moto stivuitor din Ferentari a declarat : “ – “Am lucrat toată viața mea, dar acum nu-mi pot plăti facturile. Am fost nevoit să vând mașina mea ieri pentru a soluționa datoriile mele. Acum mă întrebam cum să fac să  obțin bani de alimente. Aș face orice pentru un loc de muncă în Marea Britanie. Deci, chiar crezi că ar fi posibil să-mi găsesc un loc de munca în insulă? “

Între anii 2004 și 2011, populația din România a scăzut de la 2.1687.000 la 1.904.3000. În jurul valorii de un milion sunt acum cetățeni români care trăiesc în Italia, Spania, și Franța – țări care au facilitat libertatea de circulație a românilor mai devreme decât alte țări europene.