Hoți de buzunare în Anglia

Hoți de buzunare în Anglia

În România își construiesc palate

Un amplu material despre țiganii din România face valuri în aceste zile în Marea Britanie, presa engleză dezbate prin reportaje făcute în România, cât și în Anglia, despre familia de țigani Rostaș din Huedin, județul Cluj, familie care își duce existenta din furat, iar în România își construiesc palate.

Iritarea britanicilor este cu atât mai mare, având în vedere faptul că, lucrurile acestea se întâmplă an de an, țiganii și-au făcut un obicei din asta, fură câteva luni de zile în Anglia, iar apoi trăiesc în România un an de zile. Când termină banii, iau din nou calea spre Marea Britanie, unde o iau de la capăt.

Membrii clanului Rostaș trăiau la Londra din ajutor social, dar principalul lor venit era jefuirea navetiștilor, care adormeau noaptea în trenuri. Potrivit Daily Mail, familia Rostaș a ajuns foarte bogată prin aceste infracțiuni, construindu-și patru vile în România. 

Infracțiunile au avut loc timp de cel puțin doi ani, clanul făcând aproximativ 500 de victime, cred polițiștii britanici, deși cei acuzați recunosc numai 185 de jafuri. Pe lângă bani, țiganii furau și telefoane mobile, pe care le vindeau în România. Cu banii obținuți, ei și-au construit patru vile la Huedin, publicația britanica remarcând și “prostul-gust” ale acestor construcții. 

Toate vilele sunt lăsate nefinisate, pentru ca proprietarii să nu fie obligați să achite impozitele prevăzute de lege. Reporterii Daily Mail au luat un interviu unui membru al clanului Rostaș, care locuiește la Huedin și se laudă cu averea familiei sale:

“Suntem foarte bogați. Muncim în Anglia, Spania și Franța, câștigam foarte mulți bani”, spune acesta, precizând că pentru una dintre vile, cu emblema Mercedes în vârful turnulețelor, clanul a plătit nu mai puțin de un milion de euro. 

Jurnaliștii străini scriu și despre mașinile de lux ale familiei Rostaș: Mercedes, Audi și BMW, toate cu numere de înmatriculare britanice și irlandeze, dar și despre ceasurile de aur și bijuteriile scumpe pe care le afișează ostentativ. Reporterii îl citează pe unul dintre vecinii familiei, inginerul Artur Potra, care povestește cum s-a îmbogățit aceasta familie prin furturi și prin trafic de țigări și alcool, încă din anul 1990.

“Stau 11 luni în Marea Britanie, apoi vin cu bani, stau aici o lună și mai investesc 10.000 de euro în case”, spune el. “Petrec, joacă la casino, manâncă cât pot de mult și când se termină banii, se întorc să mai fure”.

Potrivit lui Artur Potra, familia s-ar ocupa și de cămătărie. Membrii clanului Rostaș au emigrat în Marea Britanie în urmă cu zece ani, declarând ca sunt refugiați și de atunci trăiesc din ajutoare sociale, invocând diverse handicapuri și numărul mare de copii pe care trebuie să-i crească. Ei locuiesc în două case închiriate în Gravesend, Kent. Patru membri ai familiei au pledat deja vinovați pentru furt, iar aceasta nu este prima dată când sunt arestați, precizează detectivul Tim Weekes, adăugând că este vorba de o grupare organizată.

Detectivul Tim Weekes , ofițer britanic de Poliție a spus: “Acești oameni sunt criminali de carieră, care au lucrat într-un mod coordonat și organizat, scopul lor a fost de a genera bani cât mai mult posibil pentru a-i trimite  la alți membri ai familiei în România să cumpere terenuri și proprietăți, să construiască case.”