Numărul lucrătorilor imigranți în Marea Britanie ar putea fi redus

Numărul lucrătorilor imigranți în Marea Britanie ar putea fi redus

În următorii ani numărul lucrătorilor imigranți ce se stabilesc în Marea Britanie ar putea fi redus cu cel puțin două treimi în cazul în care Parlamentul aprobă o modificare legislativă privind pragul de salarizare al imigranților.

Astfel, în cazul în care nivelul salarial minim ar fi fixat la 35.000 de lire pe an numărul imigranților ar scădea de la 60.000 la 20.000. Acest test al câștigurilor salariale după 5 ani de ședere în Anglia ar fi cel mai bun mod de a decide dacă ar trebui să li se acorde rezidență permanentă după această perioadă.

Această modificare legislativă ar trebui să completeze alte acte normative ale miniștrilor din cabinetul Cameron, ce au înăsprit condițiile de rezidență lucrătorilor imigranți din afara UE, și ar fi o reală piedică și în cazul studenților care vor să se stabilească în Anglia.

Camera de Comerț Britanică (CCA) ar trebui să angajeze numai „cei mai buni și mai străluciți” lucrători, recomandările camerei ar urma să fie adoptate de miniștrii din guvern, însă după unele surse măsurile ar avea un efect negativ asupra sectorului de afaceri.

Profesorul David Metcalf, șef la MAC, a declarat că modificările legislative de guvern sunt absolut legitime iar pragul de plată salarial fiind cel mai bun mod de a decide dacă un lucrător rămâne în Marea Britanie sau nu. Profesorul a mai declarat că unele asistente medicale ar putea să nu se califice  pentru soluționare dacă s-ar institui acest prag de plată salarial, dar guvernul poate adopta și excepții de regulă în cazul în care se dorește ocuparea unor sectoare cheie din economie.

Conform propunerilor un prag de plată ar putea fi stabilit între suma de 31.000 de lire și un maxim de 49.000 de lire anual.Astfel, un lucrător ar trebui să demonstreze dacă câștigul lui salarial s-a încadrat în respectiva sumă de bani, iar dacă după cinci ani de muncă legală în insulă ar dori să introducă actele pentru decontare aceleași condiții vor trebui să fie îndeplinite. Se vor aplica și prevederile acordul european „Tier 2” un sistem de aplicare bazat pe puncte.

Adam Marshall, director de politici la CCA, a declarat că angajatorii vor fi nevoiți să recruteze cei mai capabili și mai străluciți angajați din afara UE, pentru a crește companiile lor, prin aceasta dorindu-se atragerea talentelor internaționale și a lucrătorilor de vârf. Comisia de la Camera de Comerț Britanică a propus ca prag salarial suma de 35.000 de lire pe an.

Amintim că una din politicile guvernului Cameron promisă în campania electorală a fost reducerea progresivă anuală a migrației în Marea Britanie  până la cifra de 10.000.