Portretul Diasporei Românești

Portretul Diasporei Românești

Plecările definitive pe categorii de vârstă și județe

Un an record pentru emigrarea definitivă

Anul 2021 a înregistrat un nou val semnificativ de emigrații definitive din România, similar cu cel din primii ani de după Revoluție. Conform datelor Institutului Național de Statistică, peste 34.000 de români au decis să-și mute definitiv domiciliul în străinătate, un număr care reflectă doar mutările oficiale și consemnate.

Dimensiunea reală a emigrării

Estimarea exactă a dimensiunii reale a emigrării din 2021 este dificilă din mai multe motive. Pe de-o parte, mulți români pleacă temporar pentru a lucra în străinătate, fie în munci sezoniere, fie pe contracte determinate. Pe de altă parte, un număr considerabil de cetățeni români locuiesc în țări ale Uniunii Europene fără a-și fi schimbat oficial domiciliul.

Radiografia emigrărilor definitive

Această analiză se concentrează pe emigrările definitive, evidențiind județele și categoriile de vârstă cu cele mai multe plecări.

Județele cu cele mai multe plecări definitive

Printre județele fruntașe la capitolul emigrărilor definitive se numără:

  • Timiș
  • Satu Mare
  • Sibiu
  • Municipiul București

Aceste județe au înregistrat cele mai mari procente de plecări definitive raportate la populația totală.

Distribuția pe vârste a emigranților

Un aspect notabil al plecărilor definitive din 2021 este distribuția pe categorii de vârstă. Grupa de vârstă 15-19 ani, reprezentând Generația Z (născută între 1997 și 2010), a înregistrat cel mai mare procent de emigrări definitive ca pondere din totalul populației de aceeași vârstă. Aceasta sugerează o tendință crescândă a tinerilor de a-și căuta un viitor în afara țării.

Evoluția plecărilor definitive

Infograficul de mai jos ilustrează evoluția plecărilor definitive din România în ultimii 30 de ani, pe grupe de vârstă și județe. Această vizualizare oferă o imagine clară a tendințelor de emigrare și a impactului acestora asupra diferitelor segmente ale populației.

Emigrarea definitivă din România continuă să fie un fenomen semnificativ, cu un impact major asupra demografiei și economiei țării. Înțelegerea acestor tendințe este esențială pentru a aborda provocările și oportunitățile pe care le generează diaspora românească.

Pentru o analiză detaliată a cifrelor exodului, a valurilor de migrație și a influenței diasporei asupra țării de origine, vă invităm să consultați articolul de specialitate pe site-ul Panorama.